Programma
Immunologie

Bij uiteenlopende ziekten speelt ontregeling van het immuunsysteem een cruciale rol, onder meer bij infectieziekten, kanker, allergieën en auto-immuunziekten.
Voor het SGF Programma Immunologie trekken de SGF en de Topsector Life Sciences & Health samen met het bedrijfsleven 15 miljoen euro uit voor veelbelovende immunologische onderzoeken.

Bij veel aandoeningen is het afweersysteem ontregeld; zo reageert het afweersysteem bijvoorbeeld te sterk in het geval van auto-immuunziekten als reuma en diabetes en juist onvoldoende in het geval van kanker. Ook bij MS, allergieën, chronische ontstekingsziekten aan bijvoorbeeld de darmen of luchtwegen en het ontstaan van hart- en herseninfarcten speelt het afweersysteem een belangrijke rol. Ondanks enorme vooruitgang in de behandeling van deze aandoeningen is er lang niet voor alle patiënten zicht op genezing, laat staan op het voorkomen van de aandoening.

De toegekende onderzoeken binnen dit immunologie programma moeten het mogelijk maken om eerder in het proces van het ontstaan van ziektes het afweersysteem bij te sturen. Niet eerder werd er in Nederland zo breed ziekteoverstijgend samengewerkt in onderzoeken naar het afweersysteem. Lees hier  meer informatie over de drie consortia. De consortia verkennen de mogelijkheden om zich samen te voegen binnen één grote PPS onder de naam ImmuneHealthXL, met als doel het verbeteren van de gezondheid door het beschermen, onderhouden, herstellen en versterken van een gezond immuunsysteem van kinds af aan tot op hoge leeftijd.