Word supporter

Gezonde Generatie

Een gezonde omgeving voor onze kinderen

Wij, als gezondheidsfondsen, zetten ons in voor het genezen van ziekte en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een chronische aandoening. Maar, het liefst voorkomen we natuurlijk dat mensen ziek worden. Met het programma ‘Gezonde Generatie’ investeren we daarom in de gezondheid van toekomstige generaties.

 

Urgentie

De jeugd in Nederland loopt nog veel vermijdbare gezondheidsrisico’s, die leiden tot gezondheidsschade op de korte en lange termijn. Nu al is meer dan de helft van de Nederlanders chronisch ziek en neemt de mentale druk op jongeren en jongvolwassenen toe, met negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Baby wordt vastgehouden door moeder. Ze zijn op een rookvrij schoolplein en kijken elkaar vrolijk aan.

Ons doel

Onze ambitie is dat in 2040 de Nederlandse jeugd de gezondste is ter wereld. Niet omdat we willen winnen of de beste willen zijn, maar omdat we onszelf willen blijven verbeteren. En zolang er andere landen zijn die hun jeugd een gezonder leven geven, kunnen wij daarvan leren. Wij willen ons aan die goede voorbeelden optrekken. Andersom zou het ook mooi zijn als wij, met alles dat we in Nederland de komende jaren gaan doen en leren, ook andere landen kunnen inspireren om het nog beter te doen voor hun jeugd. Want uiteindelijk verdient natuurlijk ieder kind en iedere jongere een gezond en gelukkig leven, ongeacht achtergrond, afkomst of inkomen.

 

Twee jongens staan op een rookvrij schoolplein naast elkaar. De jongen links kijkt naar de zijkant en de jongen links kijk recht in het beeld en heeft een basketbal in zijn handen.

Wat wij doen

We willen niet alleen in de toekomst, maar ook nu al onze kinderen en jongeren beschermen en gezond houden. Dat doen we door te investeren in de gezondheid van onze kinderen en jongeren en bedrijven én beleidsmakers op te roepen om in actie te komen. Door te zorgen dat gezond eten en drinken aantrekkelijker en goedkoper wordt. Door het voor jongeren makkelijk en normaal te maken om geen alcohol te drinken. Door te zorgen voor minder druk op jongeren en meer aandacht voor elkaar. Door meer ruimte te bieden om te bewegen, rookvrij natuurlijk. Dit is niet alleen goed voor hen, maar voor heel Nederland. Want, een gezondere bevolking met minder chronisch zieken hebben we hard nodig. Helemaal nu de arbeidstekorten, de druk op de zorg en de zorgkosten toenemen. Daarom bundelen wij de krachten met iedereen die samen met ons wil werken aan de Gezonde Generatie.

De Gezonde Generatie  richt zich op de volgende thema’s:

  • Eerste 1000 dagen
  • Mentale gezonde (leer)omgeving
  • Veilig opgroeien
  • Gezonde Voedselomgeving
  • Alcoholpreventie
  • Beweegrijke Generatie
  • Rookvrije generatie
  • Bescherming Online Gokken

Ga naar de website van de Gezonde Generatie

Jongen en meisje werken samen in een lichte en groene omgeving op de laptop.

Contact

Heb je vragen, opmerkingen of verzoeken?
Neem dan gerust contact met ons op.

secretariaat@gezondheidsfondsen.nl

Bianca Schoonbeek

Teamleider Gezonde Generatie