Word supporter

Infectieziekten en antimicrobiële resistentie

Impact van infectieziekten beperken

Toenemende problemen in de behandeling van infectieziekten (door antimicrobiële resistentie) en mogelijk nieuwe pandemieën bedreigen de volksgezondheid en onze manier van leven fundamenteel. Toch is hier nog niet voldoende aandacht voor en wordt de stem van patiënten onvoldoende gehoord. De vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen is onderdeel van het collectief Samenwerking Infectieziekten en bundelt de krachten met andere partijen uit het veld om te onderzoeken hoe we kunnen bijdragen aan het beperken van de maatschappelijke en persoonlijke impact van infectieziekten.

Bijna 3000

mensen in Nederland overleden in 2021 aan een infectieziekte. Dit aantal is exclusief de sterfte door COVID-19.*

1,4 miljard

euro waren de geschatte zorguitgaven voor infectieziekten in 2019: 1,5% van de totale uitgaven aan de gezondheidszorg in Nederland.*

4 tot 4,8 miljoen

recepten worden er jaarlijks voor antimicrobiële middelen afgegeven bij openbare apotheken.**

Urgentie

Infecties (veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten) kunnen grote negatieve gevolgen hebben op de gezondheid en de maatschappij. COVID-19 laat zien wat de impact kan zijn van virusinfecties. Infectieziekten hebben een disproportionele impact op mensen met een kwetsbare gezondheid of chronische aandoening en daarmee op de achterban van de gezondheidsfondsen.

Antimicrobiële resistentie is wereldwijd, maar ook binnen Nederland, een bedreiging voor vele medische verworvenheden: medische ingrepen dreigen in toenemende mate gecompliceerd te raken door infecties die hierdoor minder goed te behandelen zijn. Als we niets doen, leidt dit tot een significante vermindering van de levensverwachting en zijn de meest simpele infecties (die iedereen kan oplopen) vaker levensbedreigend.

Daarnaast is het zo dat in huidig beleid de stem van de patiënt onvoldoende wordt gehoord. De ziekten hebben nog te weinig een eenduidig gezicht waardoor het aan voldoende aandacht ontbreekt.

“Mensen weten niet hoe dodelijk een resistente schimmel is”

Stefani is 24 en studeert commerciële economie in Groningen. In 2018 liep Stefani een schimmelinfectie op, die zeer lastig te behandelen was. Deze infectie kostte haar bijna het leven. Lees meer.

Stefani, 24 jaar

“Ik ben blij dat ik nog kan lopen”

Pieter is 54 jaar en is filantropie adviseur. Dertien jaar geleden raakte Pieter besmet met een multiresistente bacterie nadat hij was geopereerd in een buitenlands ziekenhuis. Deze bacterie veroorzaakte wondinfecties met blijvende schade aan zijn rechterknie. Lees meer.

Pieter, 54 jaar

“Ik ben 40 operaties verder”

Frank is 56 jaar en is supportmedewerker bij een vervoerdersbedrijf. Daarnaast is hij bestuurslid bij de Vereniging van Mensen met Brandwonden. Frank is ernstig ziek geweest door een Necrotiserende Wekedelen Infectie (NWDI), beter bekend als een vleesetende bacterie.

Frank, 56 jaar

Ons doel

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen bundelen de krachten met andere partijen die zich bezighouden met het bestrijden van infectieziekten en ontvangen steun vanuit Immunis Foundation. Samen onderzoeken we hoe we kunnen bijdragen aan het beperken van de maatschappelijke en persoonlijke impact van infectieziekten. Hierbij richten we ons voornamelijk op:

 • het creëren van publiek bewustzijn en draagvlak;
 • het geven van een stem aan de patiënt.

Wat we doen

Een belangrijk startpunt voor zichtbaarheid en bewustwording is het goed luisteren naar de mensen die ervaring hebben opgedaan met een infectieziekte of resistentie. Met 22 ervaringsverhalen die de impact van een infectie op iemands dagelijks leven laten zien, zetten we het onderwerp op de kaart. Het is belangrijk om te benadrukken dat het persoonlijke verhalen zijn vanuit de perceptie van de patiënt. Door het delen van deze persoonlijke ervaringen, willen we de dialoog versterken tussen professional en patiënten én bijdragen aan een kennisagenda, preventie, diagnostiek en behandeling.

 

 

Lees hier alle ervaringsverhalen

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn infectieziekten?

  Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door micro-organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels of parasieten. Voorbeelden van infectieziekten zijn onder andere COVID-19, griep, Q-koorts, ziekte van Lyme, blaasontsteking, hersenvliesontsteking, sepsis en HIV.

  Infectieziekten komen veel voor en verspreiden zich op verschillende manieren: onder andere via de lucht, de huid, besmette voeding, ontlasting en ook via dieren. Iedereen loopt risico op het krijgen van een infectie.

  Sommige infectieziekten zijn mild en leiden niet tot ernstige ziekte, terwijl andere gevaarlijk kunnen zijn en ernstige complicaties met zich mee kunnen brengen.

 • Wat is antimicrobiële resistentie?

  Er is sprake van antimicrobiële resistentie als micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels of parasieten) veranderen op een manier waardoor medicijnen ze niet meer kunnen doden.


  Als je bijvoorbeeld antibiotica krijgt voor een bacteriële infectie, maar dit niet juist gebruikt, kan de bacterie resistent worden voor antibioticum; de bacterie reageert niet meer op dit antibioticum. Om van de infectie af te komen, moet dan een ander soort antibioticum worden ingezet. Als een bacterie resistent wordt tegen antibiotica wordt het dus steeds lastiger om bacteriële infecties te behandelen. De resistente bacterie is vervolgens ook overdraagbaar van mens op mens en verspreidt zich. Het wordt daarom een steeds groter wereldwijd probleem.


  Antimicrobiële resistentie ontstaat door langdurig of vaker gebruik van hetzelfde type medicijn. Ook het verkeerd voorschrijven of onzorgvuldig gebruik van medicijnen draagt bij aan resistentie. Het bevorderen van zorgvuldige voorschrijving en correct gebruik van antimicrobiële medicijnen bij mensen en dieren is dus essentieel om het ontstaan van resistentie tegen te gaan. Ook het voorkomen van verspreiding van resistente micro-organismen is belangrijk. Denk hierbij aan het nemen van hygiënemaatregelen en het monitoren van medicijngebruik en het aantal patiënten met resistentieproblemen.

Gezocht: ervaringsdeskundigen infectieziekten als panellid

Heb je te maken gehad met een infectieziekte (door een bacterie, virus, schimmel of parasiet) en vind jij het belangrijk dat het patiënten perspectief vertegenwoordigd wordt in het maken van beleid, verbeteren van zorg en doen van onderzoek? Dan zoeken we jou! Als patiëntvertegenwoordiger behartig je de belangen van andere patiënten.

Bekijk hier de vacature

Contact

Heb je vragen, opmerkingen of verzoeken?

Neem dan gerust contact met ons op.

kuipers@gezondheidsfondsen.nl

Bert Kuipers

Programmamanager Infectieziekten en Antimicrobiële resistentie (publiek bewustzijn & patiënten participatie)