Zes nieuwe projecten gaan onderzoek doen naar doorontwikkeling van humane meetmodellen
Gezondheidsonderzoek dat van goede voorspellende waarde is voor de situatie in de mens is belangrijk om ervoor te zorgen dat resultaten in de mens toegepast kunnen worden. Humane meetmodellen zijn onderzoeksmodellen die de mens als uitgangspunt nemen, zoals humane cellen en weefsels op een chip of computermodellen die humane data gebruiken. Hiermee wordt het mogelijk om onderzoek beter voorspelbaar en sneller toepasbaar te maken voor de patiënt. Daarnaast zal de wetenschap door gebruik van deze modellen minder afhankelijk gaan worden van proefdieronderzoek.
Subsidieoproep ‘Humane Meetmodellen 3: Next steps in model development’
Op dit moment zijn humane meetmodellen voor veel gezondheidsonderzoeksvragen nog niet (voldoende) ontwikkeld of worden ze nog niet geaccepteerd door autoriteiten of bedrijven. Om de doorontwikkeling en validatie van veelbelovende humane meetmodellen te stimuleren en het gat tussen onderzoeksfase en implementatie te verkleinen, hebben de Samenwerkende Gezondheidsfondsen, ZonMw en Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) binnen het onderzoeksprogramma Humane Meetmodellen in mei 2024 een derde subsidieoproep opengesteld. Deze subsidieoproep is gefinancierd door PPS-subsidie, beschikbaar gesteld door Health~Holland om publiek-private samenwerkingen te stimuleren en door ZonMw vanuit het programma Meer Kennis met Minder Dieren. Lees hier meer over de subsidieoproep.
Gehonoreerde projecten
Er zijn zes nieuwe projecten gehonoreerd:
- Osteogenesis Imperfecta organ-on-chip Models for Pre-Clinical Testing (OImpact)
Het OImpact-project richt zich op het ontwikkelen van een model om botbreuken in een laboratoriumomgeving te bestuderen.
Lees hier meer over het project.
- A High throughput Organoid Platform for drug discovEry for rare genetic brain disorders (HOPE): FOXP1 syndrome as a use case
In het HOPE-project willen de onderzoekers een organoide (mini-orgaan) platform opzetten om zeldzame ziekten te onderzoeken met behulp van patiëntencellen, waarbij ze het FOXP1-syndroom als voorbeeld willen gebruiken.
Lees hier meer over het project.
- Midbrain organoids as a tool for pre-clinical personalized testing against schizophrenia (MO-SAIC)
Het doel van het MO-SAIC-project is om middenhersen-organoiden te maken van stamcellen die afkomstig zijn van patiënten met als doel om medicijnen te testen.
Lees hier meer over het project.
- A CARtilage on CHIP model for precision medicine in osteoarthritis (CARCHIP)
Het CARCHIP-project heeft als doel een model te ontwikkelen en implementeren van ‘kraakbeen-op-een-chip’, dat gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en precisiegeneeskunde in osteoartrose (OA).
Lees hier meer over het project.
- Real-time metabolic signatures of gut microbial fermentation as a basis for personalized prevention
Dit project richt zich op de verfijning en validatie van een in een eerdere ronde ontwikkelde methode om de gassen die vrijkomen bij microbiële fermentatie in de darmen van mensen in real-time te kunnen meten.
Lees hier meer over het project.
- Complex Model(s) for Pre-clinical Assessment in Systemic Sclerosis (COMPASS)
Het COMPASS-model richt zich op de mogelijkheid nieuwe medicijnen voor systemische sclerose te ontwikkelen en te testen door de ziekte met behulp van huidcellen, afweercellen en bloedvatcellen na te bootsen in het lab.
Lees hier meer over het project.
Vervolg
De projecten starten rond september 2025 en hebben een maximale looptijd van 4 jaar.