Gehonoreerde projecten ‘Leefstijl in de Zorg’
Leefstijlinterventies in de zorg kunnen bijdragen aan herstel en het verminderen van klachten tijdens ziekte. Uiteindelijk willen we dat leefstijl een integraal onderdeel is van de zorg en dat zorgverleners in het ziekenhuis, huisartsen en/of paramedici dus vaker zo’n leefstijlinterventie aanbieden. 13 nieuwe projecten gaan nu onderzoek doen naar leefstijl in de zorg en zorgen voor een betere wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlgeneeskunde.
Van de 13 projecten zijn 11 projecten gericht op de (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies in de zorg en 2 projecten gericht op de werkingsmechanismen van leefstijl. Ze zijn gehonoreerd met subsidie uit onze ronde Leefstijl in de Zorg. Deze oproep werd in maart 2023 opengesteld door ZonMw, De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland).
Gezamenlijk willen we bijdragen aan betere bewijsvoering, bredere toepassing van leefstijl in de behandeling (meer ziekten en patiëntengroepen) en implementatie van leefstijlgeneeskunde interventies.
11 nieuwe projecten onderzoeken (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies
De volgende projecten gaan onderzoek doen naar de (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies. De monitoring van deze projecten loopt via ZonMw.
- SlimmerZwanger+ (SZ+) is een digitaal leefstijlzorgpad voor het ondersteunen van zwangere vrouwen met obesitas bij een gezonde leefstijl, waardoor chronische hartvaat- en stofwisselingsziekten kunnen worden voorkómen.
Bekijk het project Kosteneffectiviteit van leefstijlzorg op maat voor vrouwen met obesitas tijdens de zwangerschap: het Hygeia project.
- Ontwikkeling en evaluatie van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor patiënten na behandeling van kanker, begeleid door een leefstijlcoach en een verpleegkundig specialist oncologie/oncologieverpleegkundige. Hierbij is specifiek aandacht voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Bekijk het project GLI na kanker: co-creatie en evaluatie van een gecombineerde leefstijlinterventie voor patiënten die herstellen van kanker.
- Onderzoek naar de RISE interventie als geïndiceerde secundaire preventie. Met gepersonaliseerde coaching wordt de balans in 24-uurs activiteiten verbeterd: minder zitten, meer bewegen en beter slapen.
Bekijk het project Secondary prevention by striking the balance in physical activity, sedentary and sleep behavior: cost-effectiveness of a blended behavior intervention (RISE) to empower people with stroke towards sustainable movement behavior change.
- Gepersonaliseerd leefstijladvies een vaste plek geven in het zorgaanbod van de Nederlandse geheugenpoli’s.
Bekijk het project Secondary prevention of dementia in memory clinics: implementation and cost-effectiveness of an integrated lifestyle intervention.
- Ontwikkeling van een eHealth-programma voor kankerpatiënten, met geïndividualiseerde counseling en ondersteuning op het gebied van bewegen, slaap en stressmanagement. En het inbedden van dit programma in de bestaande kankerzorg.
Bekijk het project CARE-FIT – een geïntegreerde aanpak voor eHealth ondersteuning bij beweging, slaap en stress in de oncologische zorg.
- Stimuleren van zelfmanagement bij personen met endometriose, door voedings- en psychologische leefstijlinterventies en door het vergroten van kennis over het effect van een anti-inflammatoire voedingsinterventie op immunologische processen.
Bekijk het project Pijn bij Endometriose en Leefstijl (PEARL) – Effectiviteit van een voedingsinterventie en cognitieve gedragstherapie bij endometriose-geassocieerde pijn.
- Komen tot één pakket met initiatieven voor mensen met de Ziekte van Parkinson. Hierin zijn bestaande initiatieven gecombineerd, gericht op stress, beweging, voeding, slaap en zelfmanagement.
Bekijk het project Een geïntegreerde leefstijlbenadering voor mensen met de ziekte van Parkinson (SENSS).
- De nazorg van maagverkleiningen en de lange termijn gezondheid verbeteren en de zorgkosten verlagen.
Bekijk het project RASFAA: de effectiviteit van eiwitsuppletie en beweging na een maagverkleining om spiermassa te behouden.
- Het “RESST” gedragsprogramma is gericht op slaap en stress en wordt nu getest bij hartpatiënten die deelnemen aan hartrevalidatie en slaap- en/of stressproblemen ervaren.
Bekijk het project OPTICARE-RESST – het OPTImaliseren van CArdiale REvalidatie door het verbeteREn van Slaap en STress.
- Onderzoek naar eiwitrijk dieet en krachttraining voor 3 maanden op de bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven bij ouderen die herstellen van een heupfractuur.
Bekijk het project Revalidatie na een heupfractuur: effecten van eiwit en beweging op bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven.
- Onderzoek naar gepersonaliseerde leefstijlinterventie bij depressie in de huisartspraktijk. Hierin worden bestaande eHealth toepassingen gericht ingezet, en wordt het beloop van symptomen regelmatig teruggekoppeld aan patiënt en behandelaar.
Bekijk het project Measurement-based care in personalized lifestyle interventions for depression symptomatology in general practice.
2 nieuwe projecten onderzoeken werkingsmechanismen van leefstijl
De volgende projecten gaan onderzoek doen naar de generieke werkingsmechanismen van leefstijl die van invloed zijn op meerdere ziekten. De monitoring van deze projecten loopt via De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland).
Coalitie Leefstijl in de Zorg
Programmeren voor de praktijk vraagt om samenwerken met beleid en praktijk. Wij werken daarom nauw samen met de coalitie Leefstijl in de Zorg. Het doel van de coalitie is het vergroten van de inzet op gezonde leefstijl door zorgprofessionals en patiënten zelf, en de (kennis)versnippering in het veld te verkleinen.
———————————————————
Leefstijlgeneeskunde
Het toepassen van leefstijlinterventies in de gezondheidszorg wordt ook wel leefstijlgeneeskunde genoemd. Leefstijlgeneeskunde focust op het herstel of op het verminderen van ziekteklachten van patiënten met chronische ziekten. Het omvat bekende leefstijlfactoren als voeding en beweging, maar ook slaap, stress en zingeving.