Kennisuitwisseling
SGF Academy bijeenkomsten
Op basis van de behoefte van de fondsen worden academy bijeenkomsten georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen zoals patiëntenparticipatie, open science en onderzoeksmodellen.
In juni 2018 is door trainers Jeroen Bosman en Bianca Kramer van de Universiteit Utrecht een academy verzorgd over hoe Open Science aansluit bij de doelstellingen van gezondheidsfondsen en hoe het deze kan ondersteunen.
In september heeft Prof. Merel Ritskes Hoitinga van de Radboud Universiteit Nijmegen een toelichting gegeven bij de meerwaarde van de inzet van systematic reviews.
Mira Van der Naald, arts-onderzoeker van het UMC Utrecht, heeft laten zien op welke wijze het recent gelanceerde register preclinicaltrails.eu: een platform om dierstudies te registreren, bijdraagt aan transparantie in proefdierstudies en de kans op bias in preklinisch onderzoek verkleint.
Projectgroep Voorlichting
De themagroep Voorlichting ondersteunt de fondsen met bijeenkomsten en training bij de ontwikkeling van kennis en kunde op het gebied van voorlichting en het vergroten van het eigen netwerk. De themagroep zorgt ook voor uitwisseling van kennis op fondsoverstijgende thema’s als social media bij gezondheidsvoorlichting, taal en gezondheid, de registratie van informatielijnen voor managementinformatie, e-health en de kaders en grenzen van voorlichting. Hiermee kunnen fondsen hun doelgroepen goed en efficiënt voorlichten.
Projectgroep Patiëntenparticipatie
Eén van de vier ambities van de SGF is het doelmatig inzetten van het patiëntenperspectief bij onderzoek, beleid en zorg. De projectgroep patiëntenparticipatie van de SGF geeft uitvoering aan deze ambitie. De projectgroep heeft onder andere in afstemming met ZonMw, PGO Support en de Patiëntenfederatie Nederland formulieren gemaakt voor het ondersteunen van organisaties en cliëntreferenten bij beoordelen van onderzoeksvoorstellen vanuit het patiëntenperspectief. Deze documenten zijn beschikbaar via Publicaties.
Themagroep Wetenschappelijk Onderzoek
De themagroep Wetenschappelijk Onderzoek van de SGF geeft fondsen een platform om kennis uit te wisselen. Terugkerende thema’s zijn de gezamenlijke onderzoeksprogramma’s, Open Science en proefdiervrije innovatie. Op deze thema’s worden gezamenlijke activiteiten opgepakt en standpunten en criteria geformuleerd.
Tijdens de vergaderingen van de themagroep wordt regelmatig een externe spreker uitgenodigd om een onderwerp verder uit te diepen of kennis te maken met een organisatie. Door verschillende organisaties wordt een beroep gedaan op de expertise van de themagroep. Hiermee wordt een belangrijke rol vervuld richting leden en relaties van de SGF. Kennisuitwisseling die ook voor andere leden van de SGF van belang is, wordt gedeeld via de SGF Academy bijeenkomsten.